Afspraak maken Mail Bel App
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Materiaal in beeld | Keramiek

Materiaal in beeld | Keramiek

Materiaal in beeld | Keramiek

Werkbladen van keramiek zijn sterk in opkomst. Niet zo vreemd, want keramiek heeft uitermate praktische eigenschappen en het groeiende assortiment speelt knap in op actuele trends. Onze collectie keramiek bevat momenteel bijvoorbeeld een aantal materialen die de uitstraling van roest, marmer en beton fraai weten te imiteren.

Wat is keramiek?

Keramiek is een industrieel vervaardigd product, met klei als hoofdbestanddeel, dat onder extreem hoge druk wordt geperst en vervolgens op hoge temperatuur wordt gebakken. Het is een doorontwikkelde versie van het materiaal dat bekend is uit de tegelbranche, maar dan beschikbaar in afmetingen waarvan wij werkbladen op maat kunnen produceren.
Keramiek is doorgaans erg constant van kleur, maar door de natuurlijke basisstoffen zijn kleur- en structuurverschillen ten opzichte van kleurstalen nooit uit te sluiten. Zeker bij kleuren met een uitgesproken structuur, bieden wij consumenten daarom de mogelijkheid om op afspraak het materiaal op grote plaat te komen bekijken.

Gebruiksgemak van keramiek

Wij leveren vooralsnog enkel keramiek met een mat, geborsteld oppervlak (satin). Hoewel de eigenschappen enigszins kunnen variëren per kleur, geldt in het algemeen dat keramiek een uitstekende kras- en hittebestendigheid heeft. U kunt dus met een gerust hart uw hete pan op het werkblad zetten.
Ook de vlekbestendigheid van keramiek is uitstekend. En mocht er toch een hardnekkige vlek ontstaan, dan is die met het juiste onderhoud doorgaans eenvoudig te verwijderen. In vergelijking met graniet en composiet, is keramiek wel kwetsbaarder voor beschadiging bij punt- en stootbelasting. Let derhalve altijd op voor scherpe en/of zware voorwerpen die mogelijk op het blad kunnen vallen.

Specifieke materiaaleigenschappen

Het productieproces en de natuurlijke ingrediënten van keramiek kunnen zorgen voor kleine oneffenheden in de oppervlakte (met name zichtbaar bij strijklicht) en ‘hoogcontrast-contaminaties’ (bijvoorbeeld donkere puntjes in een licht materiaal). Deze kenmerken doen verder geen afbreuk aan de kwaliteit van het materiaal.

Meer weten over de eigenschappen van keramiek en hoe dit materiaal zich verhoudt tot andere materialen? Bekijk dan onderstaand overzicht over materiaaleigenschappen.

ALGEMENE GEBRUIKSTIPS

Steenachtige werkbladen zijn in het algemeen zeer duurzaam en praktisch in gebruik. Eigenschappen kunnen echter verschillen per materiaalsoort en per oppervlakte (gepolijst, gezoet, satin, gevlamd).

In het algemeen kan het volgende worden aanbevolen:

  • Ben voorzichtig met het gebruik van schuurmiddel, zeker bij gepolijste (glanzende) materialen.
  • Verwijder sterke vervuiling liefst zo spoedig mogelijk, om te voorkomen dat deze dieper in het materiaal kan trekken.
  • Gebruik zeker bij natuursteen en composiet altijd een onderzetter voor hete pannen en ovenschalen om de risico’s op een eventuele thermoshock te vermijden.
  • Gebruik uit hygiëne-overwegingen altijd een snijplankje voor het snijden van etenswaren. Op een werkblad van keramiek of Dekton voorkomt dat bovendien dat uw messen bot worden.
  • Vermijd contact met aceton en met extreem agressieve reinigingsmiddelen zoals metaalreinigers, gootsteenontstoppers en andere corrosieve stoffen.
  • Ga nooit op het aanrechtblad staan.
  • Laat bij werkbladen met een verlijmde rand, de vaatwasser bij voorkeur met gesloten deur uitdampen.

Adviezen over gebruik en onderhoud van werkbladen hebben wij ook beschikbaar in de vorm van korte videofilmpjes per materiaalsoort,

Deze pagina is tot stand gekomen met behulp van onze partner:

Andere interessante artikelen