Materiaal in beeld | Composiet

Materiaal in beeld | Composiet

Werkbladen van composiet zijn leverbaar in een zeer breed scala aan kleuren en uitvoeringen. Voor elke stijl keuken is er dus wel een passend werkblad in composiet te vinden. Vrijwel alle composietsoorten hebben bovendien erg praktische eigenschappen, wat eenvoudig verklaart waarom composiet momenteel het meest populaire werkblad in de keuken is.

Wat is composiet?

Composiet is een industrieel vervaardigd steenachtig materiaal, met kwarts als hoofdbestanddeel. Hoewel er tientallen producenten van composiet in de wereld zijn, werkt Jetstone alleen met gerenommeerde en NSF-gecertificeerde composietleveranciers zoals Caesarstone, Diresco en Silestone. Die NSF-certificering geeft u namelijk de garantie dat u voedselveilig composiet koopt!
Composiet is over het algemeen behoorlijk constant van kleur en structuur, maar door de natuurlijke basisstoffen zijn kleur- en structuurverschillen ten opzichte van kleurstalen nooit uit te sluiten. Zeker bij kleuren met een uitgesproken structuur, bieden wij consumenten daarom de mogelijkheid om op afspraak het materiaal op grote plaat te komen bekijken.

Oppervlaktes in composiet

De meeste werkbladen die Jetstone levert in composiet hebben een glanzend oppervlak (gepolijst). Maar ook de matte geborstelde oppervlakte (satin) is populair in composiet. Het geeft het werkblad een meer robuuste uitstraling, maar is vooral de eerste maanden wel wat gevoeliger voor vlekken.

Gebruiksgemak van composiet

De eigenschappen van composiet kunnen enigszins variëren per kleur en oppervlakte, maar in het algemeen geldt dat het materiaal een goede krasbestendigheid heeft en behoorlijk hittebestendig is. Wel wordt aangeraden om altijd een onderzetter te gebruiken, omdat hete pannen, deksels en ovenschalen een zogenaamde thermoshock kunnen veroorzaken, waardoor onherstelbare schade ontstaat.
Composiet met een gepolijste (glanzende) oppervlakte is erg vlekbestendig, zeker in gemêleerde kleuren. In effen kleuren en in composietmaterialen met een matte (satin) oppervlakte zullen eventuele vlekken meer opvallen, maar met het juiste onderhoud zijn die vlekken doorgaans ook weer goed te verwijderen.

Specifieke materiaaleigenschappen

Het productieproces en de natuurlijke ingrediënten van composiet kunnen zorgen voor kleine pigmentvlekjes en ‘hoogcontrast-contaminaties’ (bijvoorbeeld lichte puntjes in een donker materiaal of omgekeerd). Deze kenmerken doen verder geen afbreuk aan de kwaliteit van het materiaal.

Meer weten over de eigenschappen van composiet en hoe dit materiaal zich verhoudt tot andere materialen? Bekijk dan onderstaand overzicht over materiaaleigenschappen.

ALGEMENE GEBRUIKSTIPS

Steenachtige werkbladen zijn in het algemeen zeer duurzaam en praktisch in gebruik. Eigenschappen kunnen echter verschillen per materiaalsoort en per oppervlakte (gepolijst, gezoet, satin, gevlamd).

In het algemeen kan het volgende worden aanbevolen:

  • Ben voorzichtig met het gebruik van schuurmiddel, zeker bij gepolijste (glanzende) materialen.
  • Verwijder sterke vervuiling liefst zo spoedig mogelijk, om te voorkomen dat deze dieper in het materiaal kan trekken.
  • Gebruik zeker bij natuursteen en composiet altijd een onderzetter voor hete pannen en ovenschalen om de risico’s op een eventuele thermoshock te vermijden.
  • Gebruik uit hygiëne-overwegingen altijd een snijplankje voor het snijden van etenswaren. Op een werkblad van keramiek of Dekton voorkomt dat bovendien dat uw messen bot worden.
  • Vermijd contact met aceton en met extreem agressieve reinigingsmiddelen zoals metaalreinigers, gootsteenontstoppers en andere corrosieve stoffen.
  • Ga nooit op het aanrechtblad staan.
  • Laat bij werkbladen met een verlijmde rand, de vaatwasser bij voorkeur met gesloten deur uitdampen.

Adviezen over gebruik en onderhoud van werkbladen hebben wij ook beschikbaar in de vorm van korte videofilmpjes per materiaalsoort,

Deze pagina is tot stand gekomen met behulp van onze partner:

Andere interessante artikelen